Såning af nasturtium frø

 

Såning af nasturtiums meget nemt. Du skubber frøene ind i et område af haven, som du først har hakket godt. Du kan for eksempel vælge et glemt hjørne af haven. Planten er ikke krævende mht. jord, kun jord, der er for våd, er ikke egnet til de unge planter. Nasturtium kan også lide sol og vokser bedst på et solrigt sted.

Du bør plante frøene omkring en fod til 40 centimeter fra hinanden, da planten kan blive ret bred, og de vil komme i vejen for hinanden, hvis du sår for tæt sammen. Du kan selvfølgelig også tynde ud eller flytte de unge planter senere, hvis det er tydeligt, hvilke frø der giver de bedste planter. Nasturtium kan også plantes i en potte. Tænk også på den plads, som en voksen plante har brug for.

Hvornår skal man så nasturtiums?
Skal du så denne plante for første gang, er det ikke noget problem at købe frø. Nasturtium bruges også ofte i skoler til at lære børn lidt mere om naturen. Du kan købe frøene hele året, men du bør så i marts eller april, hvis du vil se blomster samme år. Hvis du vælger at så nasturtiums om efteråret, vil de først vokse og blomstre det følgende forår. Planterne er ofte af ringere kvalitet om vinteren.

Blomstringstid for nasturtierne
Blomsterne af denne plante har en smuk lys gul eller orange farve. De vokser meget hurtigt og fordi der ikke skal så meget til, er det også nemt at dyrke dem i potte eller balje. Du kan også nyde de smukke farver på altanen eller terrassen. Blomstringsperioden løber fra juni til oktober, når denne årlige plante når en højde på omkring 30 til 40 centimeter.

Er nasturtium spiseligt?
Det særlige ved nasturtium er, at næsten alle dele af planten er spiselige, det gælder både blade og blomster, men også de frugter, der dannes efter blomstring. Disse bruges til at lave kapers. Når du høster nasturtiums, skal du passe på bladlus. Planten er også meget populær blandt disse skadedyr, og de andre planter nyder godt af den. Når du høster de små runde frugter, kan du også bruge en del af frøene fra den nye generation af nasturtiums.

Nasturtium pleje
Plejen af ​​planten er meget enkel. Du kan generelt bare lade denne nemme avler være i fred senere for at vokse og blomstre. Da planten er en etårig, kan du selv høste frøene efter blomstring og bruge dem igen det følgende forår. Hvis foråret eller sommeren viser sig at være ekstremt tørt, skal du blot tilføje lidt ekstra vand, når bladene begynder at hænge. Nasturtium er også særligt attraktivt for larver. Hvis du ser, at bladene bliver spist, kan du fjerne larverne i hånden. Måske vælger du bare at forvandle hver enkelt larve til en sommerfugl senere hen.

østindiske kirsebær

Klatring af nasturtiums
Der er også varianter af nasturtiums, der har ranker (klatring). De klatrende arter har ganske vist brug for en støtte i form af et hegn eller en mur for at klare sig godt, men så kan de også blive op til 3 meter høje. Skal du købe frø, så tag et godt kig på poserne for at se, hvilken sort der tilbydes.

Fakta om nasturtierne
I vores haver er denne efterspurgte plante en populær bunddække, og dens smukke blomster pryder mange haver. Det siges nogle gange, lidt hånende, at denne plante er meget velegnet, hvis man ikke vil have have. Det gør det klart, at nasturtierne også er velegnede, hvis du har lidt tid til at vedligeholde din have.

Plantens blade og blomster er meget velsmagende i sommersalater. Blomsterne kan give retten et farverigt udseende. Smagen er ret krydret og kan kombineres med næsten alt. At planten tiltrækker bladlus kan virke ufordelagtig, men fordi planten også tiltrækker bladlusens naturlige fjender, kommer hele haven til gode.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RELATED POST

Trin-for-trin plan for selv at plante rosmarin

Vil du selv plante rosmarin? Rosmarin kommer fra Italien. Det er en urt med en kraftig lugt, men en overraskende…

Lodret havearbejde: en urtehave på 1 kvadratmeter

  Lodret havearbejde er meget populært. Ikke nok med at du fylder bare vægge så smukt med grønt, men lodret…