Lodret havearbejde: en urtehave på 1 kvadratmeter

 

Lodret havearbejde er meget populært. Ikke nok med at du fylder bare vægge så smukt med grønt, men lodret havearbejde gør det også muligt at skabe en (urte)have på en lille overflade. Du kan fx have lodret have på altanen eller tagterrassen.

Urtehave i hængende kurve
Ved at anlægge din egen urtehave kan du spise sundere og spare mange penge. For en masse mynte kan du nemt bruge 2 € i supermarkedet, mens det er meget nemt at dyrke selv. Lav for eksempel en tre-fire måneders urtehave, som du binder sammen med noget snor. Fyld derefter kurvene med mynte, basilikum, koriander eller purløg.

Urtehave i dåser
Har du et par tomme dåser derhjemme? Mal disse i din yndlingsfarve, sæt en snor i og hæng dåserne på en træplade med kroge eller håndtag på. Denne løsning er enkel, stilfuld og meget holdbar.

“Disse urter er ikke kun gode krydderier, men har også medicinske egenskaber. For eksempel er timian meget brugt i kosttilskud til et sundt åndedrætssystem, og salvie er i kosttilskud for at lette fordøjelsen.’

Spiselig plantevæg
Den spiselige plantevæg er meget grøn og derfor ideel til at dække en kedelig murstensvæg. Væggen består af flere træbeholdere, som du fylder med krydderurter og grøntsager. Børnene kan lege med det, og du kan nyde en sund snack fra tid til anden. Vælg for eksempel en tomatplante, en jordbærplante og krydderurter som mynte, purløg, krøllet persille og citronmelisse.

stigehave
Har du en gammel træstige, som du ikke længere bruger? Mal det i din yndlingsfarve, og fyld det med potter, der indeholder urteplanter og spiselige blomster såsom nasturtiums. Bladet er fyldt med jern, kalium, C-vitamin og vitamin D og E. Violer er også spiselige, og disse blomster er også smukke. Takket være den milde smag bruges violer ofte som pynt på kager, men du kan også bruge denne til at pifte en salat op.

Vedligeholdelse af en lodret have
Lodret havearbejde fungerer på samme måde som vandret havearbejde. Fordelen er, at du skal bukke meget mindre, så vertikal havearbejde er også meget velegnet, hvis du har en svag ryg og hurtigt får ondt i ryggen, når du arbejder i haven. Du bliver nødt til at udskifte planter, der syrer hurtigere end i det åbne land. Jorden har også større chance for at tørre ud. Så vand planterne i din lodrette have regelmæssigt og glem ikke at gøde dem i ny og næ. Det er vigtigt, at overskydende vand kan løbe væk, fx ved at lave et hul i bunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RELATED POST

Trin-for-trin plan for selv at plante rosmarin

Vil du selv plante rosmarin? Rosmarin kommer fra Italien. Det er en urt med en kraftig lugt, men en overraskende…

Såning af nasturtium frø

  Såning af nasturtiums meget nemt. Du skubber frøene ind i et område af haven, som du først har hakket…